Река Руки в Демократична република Конго, Централна Африка, се образува от

...
Река Руки в Демократична република Конго, Централна Африка, се образува от
Коментари Харесай

“Сърцето на мрака”: Ето коя е най-тъмната река в света

Река Руки в Демократична република Конго, Централна Африка, се образува от сливането на двете съставящи я реки- Момбойо и Бусира. 

Малко хора отвън Африка са чували за нея. За тези, които живеят край крайбрежията на Руки, цветът ѝ без подозрение наподобява естествен, само че учените от Изследователския Университет в Цюрих били изумени от интензивния, мрачен цвят на реката. 

„ Бяхме изумени от цвета на реката “, споделя доктор Травис Дрейк. Много реки са задоволително тъмни, с цел да бъде казано за тях, че са с „ черни води “. Един от най-големите притоци на Амазонка и петата по величина река в света се назовава “Рио Негро ” поради органичните субстанции, които потъмняват водите му. И въпреки всичко даже измежду тях Руки се откроява.  

Подобно на други черноводни реки, цветът на Руки се получава от разтворени органични съединения (DOC) . Колкото и иронично да наподобява, неналичието на наслойка също способства за тъмния цвят. Почвата може да потъмни избистрен планински поток, само че повода за цвета на Руки не са почвите на тропическите гори. 

Why the Ruki river has black water
— Keystone System Technologies, Inc. (@keystonesys)
Проливните дъждове в региона измиват разтворените органични съединения от растителния материал на горската почва. По време на дъждовния сезон локалните стават очевидци на наводнение на огромни площи, които остават под водата в продължение на седмици, извличайки още повече съединения. 

Травис Дрейк разказва реката като “сърцето на мрака ”. 

Съществуват доста реки, които минават през тропически гори, показват учени. Те изясняват, че заради характерния климат в региона на Конго се образуват доста превалявания. Водата от тези превалявания най-често се стича във водите на Руки, тъй като тя се намира в равнинен терен, изясняват специалисти. 

Дрейк и сътрудниците му са основали станция за мониторинг, с цел да изследват химията на реката. Регионът е измежду най-бедните на Земята. Мястото, на което е основана станцията, няма общо електроснабдяване, макар че е град с повече от един милион души.   

И въпреки всичко екипът съумя да мери концентрациите разтворените органични съединения във водата, както и възрастта им, с цел да дефинира дали тъмният цвят идва от торфените блата по крайбрежията на реката. Тези блата улавят големи количества неразградена растителна материя.  

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР